Tijdens onze opleiding tot Kynologisch Masseur en Therapeut leren we veel over de anatomie en fysiologie, maar ook over het gedrag van de hond.

We krijgen verschillende tools mee om naast massage in te kunnen zetten en daarmee jouw hond extra ondersteuning te bieden (afhankelijk van het niveau van de masseur/therapeut).
Dit om bijvoorbeeld:

 • Stress te reduceren
 • Kracht op te bouwen
 • Proprioceptie te verbeteren en lichaamsbewustzijn te creëren
 • Spieren en gewrichten te stimuleren
 • Voor balans in het lichaam te zorgen
 • Lichamelijke klachten
  Zo kunnen we je tijdens een massagesessie laagdrempelige oefeningen meegeven, die leuk zijn voor je hond en die je tijdens je wandeling of thuis kunt uitvoeren. Hiermee train je tegelijkertijd het lichaam en bouw je de kracht weer op, in dat lichaamsdeel waar jouw hond dat nodig heeft.
  Denk aan een hond met HD. Vaak zien we bij dit soort honden dat de achterhand wordt ontzien, waardoor er meer van een voorhand wordt gevraagd. Hierdoor ontstaat er vaak veel spanning in de voorhand en krachtafname en spieratrofie in de achterhand. Met oefeningen, juist uitgevoerd en in kleine stapjes opgebouwd, kunnen we zorgen dat de spieren in de achterhand worden gestimuleerd en de kracht weer toeneemt. Of in ieder geval niet verder afneemt.

  Ondersteuning bij gedrag
  Maar ook bij gedrag kunnen we veel ondersteuning bieden. Een hond die veel stress ervaart, is veel in het hoofd bezig en zich minder of niet bewust van zijn lichaam. En met een “vol” hoofd, is het moeilijk om nieuw gedrag aan te leren, laat staan te ontspannen. Stress beïnvloedt het zenuwstelsel, dat in verbinding staat met huid, spieren en organen, maar ook invloed heeft op de proprioceptie en houding van de hond.
  We kunnen verschillende, leuke oefeningen aanbieden om de proprioceptie te verbeteren, honden uit hun hoofd te halen en meer in balans te krijgen. Denk aan balansoefeningen, grondoefeningen, maar ook hersenwerk. Ook kan het op de juiste manier aanleren en inzetten van bandages een hele goede ondersteuning zijn.
  En wat dacht je van een hond die het doodeng vindt om aangeraakt te worden? Met deze hond zullen we eerst op een andere manier contact moeten maken om een vertrouwensband op te bouwen voordat we aan massage beginnen. En bij deze honden vinden we vaak een ingang met hersenwerk, leuke oefeningen of spel.
  Uitgebreide intake
  Vooraf aan elk consult ontvang je van ons een intakeformulier en starten we een consult met een uitgebreide anamnese. We vragen om informatie over het karakter van de hond, de leefsituatie, eet- en drinkgedrag, dagelijkse routine, gezondheid, gedrag, sporten etc. Met deze informatie kunnen we niet alleen een goed massageplan opstellen, maar ook helpen met tips om de omgeving van jouw hond te managen. Zo kunnen we de voor hem grootste prikkels reduceren en meer structuur aanbrengen. Dit zorgt voor minder stress en daardoor voor minder spanning in lichaam en geest, dus meer balans. En bij lichamelijke klachten helpt deze uitgebreide intake ons om je te kunnen adviseren bij de dagelijkse beweging, rust en sport van je hond.
  Samenwerking en doorverwijzing
  Wij zijn geen gedragstherapeuten of medisch specialisten, dus sommige oefeningen zullen pas ingezet worden na overleg of in samenwerking met een medisch specialist of gedragsspecialist. Als de aandoening of het gedrag niet door ons te behandelen is of als wij zien dat jouw hond meer gebaat is bij een specialist, verwijzen wij je door.
  Kortom, de ondersteuning die we jouw hond kunnen bieden gaat verder dan massage. En de massage alleen geeft vaak al zo’n mooi resultaat 😉

  Wil je kennis maken met hondenmassage?
  Een goed opgeleide Kynologisch Masseur of Therapeut bij jou in de buurt vind je op www.palpabel.nl

  Leave a comment